Masennuksen musta koira – 3 askelta miten palautat elämänilosi
Onko sinulla tai läheiselläsi siipi maassa? Ovatko mielekkyys ja ilo hävinnyt elämästäsi? Tuntuuko, että elämä on turhaa ja vailla merkitystä? Jos ilo on ollut hukassa ja mieli matalalla jo jonkin aikaa niin saattaa olla, että masennuksen musta koira on sinun elämässäsi. Tämän kirjoituksen tavoitteena on tarjota sinulle näkökulmia kohti toipumista ja ehkä onnistut ottamaan askeleen kohti elämänilon löytämistä. Ehkäpä saat joitain vinkkejä masennuksen mustan koiran kesyttämiseksi.
Mikä on masennus eli depressio?
Masennustila eli depressio on mielialahäiriö, jonka kehittymisen taustalla on monia vaikuttavia syitä. Elämänsä aikana masennukseen sairastuu 10–15 % ihmisistä. Vuosittain masennuksesta kärsii noin 5 % aikuisista, mikä tarkoittaa noin 200 000 suomalaista. Vuonna 2011 on arvioitu, että 30 miljoonaa eurooppalaista kärsii masennuksesta (Terveyskirjasto.fi, Melartin & Isometsä 2009, Vuorilehto & muut 2016).
Masennuksen taustalla ovat perinnölliset tekijät sekä lapsena ja nuorena koetut traumaattiset tapahtumat että ajankohtaiset ongelmat, menetykset ja vaikeat kokemukset. Usein masennus nousee esiin jonkin raskaan ajankohtaisen elämänkokemuksen myötä. Noin puolella masennukseen ensi kertaa sairastuneista sairausjakso uusiutuu. Osalla masennus saattaa toistua useitakin kertoja elämän aikana. Toistuvat masennusjaksot ja pitkittyvä masennus ovat yleinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiselle. Vakaviin ja toistuviin sairausjaksoihin liittyy kohonnut itsemurhariski (terveyskirjasto.fi).
Masennuksen tyypillisiä oireita ovat masentuneen mielialan lisäksi mielihyvän tuntemisen voimakas lasku ja yleensä kiinnostuksen häviäminen asioista. Aiemmat kiinnostuksen kohteet menettävät merkitystään ja niistä ei enää saa sellaista iloa ja mielihyvää kuin aikaisemmin. Keskittyminen on hankalaa ja on vaikea tehdä päätöksiä. Muistikin voi pätkiä ja asioita unohtuu. Masennukseen liittyy alemmuuden ja arvottomuuden tunteita ja usein myös korostunut syyllisyydentunto. Elämä ja asiat tuntuvat toivottomalta ja ajatukset kiertyvät kuolemaan ja itsetuhoon (mielenterveystalo.fi).
Usein masennukseen liittyy univaikeuksia tai yhtäältä liikaunisuutta. Jotkut kärsivät huonosta ruokahalusta. Myös henkinen ja fyysinen hidastuminen tai päinvastoin kiihtymys voivat olla osa masennuksen oireita. Kaikilla masennustilasta kärsivillä ei esiinny kaikkia ylläkuvattuja oireita, mutta masennustilan diagnoosi edellyttää usean oireen samanaikaista esiintymistä yli kahden viikon ajan. (mielenterveystalo.fi)
Masennuksen musta koira
Masennuksen musta koira symboloi masentunutta mieltä ja sitä kokemusta, että elämänilo ja mielekkyys katoaa elämästä. Mustia koiria on erilaisia, jokaisella on omanlaisensa. Koira voi olla pieni ja ärhäkkä tai iso, hiljainen seuralainen. Musta koira kuvaa masennuksen luonnetta. Masennus on usein sitkeä ja elämässä pysyttelevä matkakumppani. Vaikka masennuksen musta koira voi pysytellä lähelläsi pitkän aikaa niin elämänilo on palautettavissa. Elämänilon löytyminen ottaa ehkä aikaa, mutta se on sinussa. Masennusta voisi ajatella vaikka niin, että mielekkyys ja ilo ovat hävinneet ja näin väliaikaisesti hukassa.
Masennusta on monen eri tyyppistä. Joskus masennus ja alakuloisuus on aaltoilevaa, jolloin välillä on hivenen parempia hetkiä ja toisinaan synkät ajatukset valtaavat mielen. Toisinaan masennus on kuin harmaa harso – tai aivan kuin tuo masennuksen musta koira. Iloa ja mielekkyyttä ei juuri ole ja kaikki on kuin harmaan usvan peitossa. Hiljainen iso musta koira seuraa sinua kaikkialla ja kaikkialle.
3 askelta mustan koiran kesyttämiseksi
1. Miten olet selvinnyt?
Koska luet tätä postausta, olet hereillä. Olet ehkä avannut tietokoneesi ja etsinyt internetistä tietoa masennuksesta.
Mistä saat voimaa herätä aamulla? Mistä saat sen kipinän, että kaikesta huolimatta jaksat päivittäin herätä?
Millainen on tavallinen päiväsi? Mitkä asiat auttavat sinua jaksamaan?
Mikä ominaisuus sinussa on auttanut jaksamaan?
Ketkä (ystävät, läheiset) ovat auttaneet sinua?
2. Mitä olet oppinut tähän mennessä (elämääsi)?
Oletko aiemmin kokenut jotain tämän tapaista kuin nyt?
Miten aiemmin olet selviytynyt ja toipunut vastaavista tilanteista?
Mistä sait voimavaroja ja miten olet käyttänyt niitä aiemmin?
Miten voisit hyödyntää aiemmin hyviksi havaitsemiasi keinoja nyt?
3. Mikä on auttanut? Mistä nautit?
Ovatko jotkut päivät tai hetket parempia kuin toiset?
Mistä huomaat, että juuri nyt on hyvä hetki?
Mitä hyvinä hetkinä tapahtuu?
Mitkä asiat ovat hyvien hetkien ja päivien tekijöitä?
Miten voisit ottaa arkeesi lisää hyvien päivien asioita?
Filosofisia näkökulmia masennukseen
Masennus ajatellaan negatiivisena asiana ja tilana, josta on hyvä pyrkiä pois nopeasti. Masennusta voi määritellä ja katsoa monin eri tavoin tuon diagnostisen tavan lisäksi. Masennusta voi esimerkiksi määritellä metaforalla “uusi tienhaara elämässä”, ”elämän inventaari”, “pysähtyminen”, “suvanto elämän virrassa” (Mattila 2011, 156-169).
Masennusta voisi katsoa vaikkapa niin, että olet löytämässä oman tiesi ja ottamassa elämäsi ohjat käsiisi. Istut nyt tukevasti oman elämäsi kuljettajan penkissä. Tämän kaltainen masennuksen ja alakulon uudelleenmäärittely voi auttaa sinua näkemään masennuksessa kasvun ja oppimisen mahdollisuuksia (Mattila 2011, 156-169).
Masentunutta mieltä ja ajatuksia voi määritellä ja tulkita muullakin tavalla kuin vain “perinteisellä” tavalla. Masentunut voisi olla vaikkapa: Vaitonainen, lannistunut, itsepäinen, realistinen, mietiskelevä tai filosofoiva (Mattila 2011, 156-169).
Filosofit käyttävät termiä eksistentiaalinen ahdistus (tai kärsimys), joka noin vapaasti määriteltynä tarkoittaa olemassaolon merkityksettömyyden kokemusta ja siihen liittyvää tuskaa. Eksistentiaalinen ahdistus ja kärsimys on omanlaisensa masennuksen musta koira.
Irvin D. Yalom on tutkinut eksistentiaalista masennusta ja kirjoittanut eksistentiaalisesta psykoterapiasta. Eksistentiaalinen ristiriita syntyy ja kasvaa siitä kun ihminen kohtaa maailman ja elämän väistämättömät asiat. Esimerkiksi vapaus ja valinta on tällainen pari. Ilman vapautta ei voi olla valintaa. Vapaus usein ajatellaan positiivisena, mutta vapaus tuo mukanaan myös vastuun ja valinnan (Yalom 1980, 8). Valintaa ja vapautta kuvaa hyvin metafora elämän tiehaarasta. Ainoa pysyvä asia on muutos.